Nowość w kuchni: dziczyzna

Niegdyś popularna, dziś zapomniana – dziczyzna. Szlachetne mięso z dzika swoim smakiem zyskało sobie zarówno wielu przeciwników jak i wielu sympatyków. Delikatna sarnina zadowoliła natomiast swoim smakiem niejedno wybredne podniebienie. Dlaczego więc mimo wspaniałego smaku oraz aromatu, dziczyzna na tyle lat odeszła w zapomnienie ?

Nowość w kuchni: dziczyzna

Staropolskie smaki powoli wracają na nasze stoły. Pyszna kiełbasa z dzika coraz częściej zyskuje sympatyków swojego ostrego smaku. Pasztet z sarny króluje natomiast na stołach Pań domu, które nie boją się eksperymentować w kuchni i chętnie szukają innych rozwiązań niż popularna wieprzowina. Mięso z jelenia w postaci grillowanego steku również potrafi sprawić, że o dziczyźnie ciężko będzie zapomnieć ze względu na pyszny smak.

Mięso z dzika, mięso z jelenia czy wyżej wymieniony pasztet z sarny to tylko kilka propozycji, które mogą zagościć w Twojej kuchni. Warto również zasmakować pysznych kabanosów, smalcu czy dzika faszerowanego kaszą. Możliwości podania dziczyzny jest wiele, a wszystko zależy od naszego czasu oraz umiejętności kulinarnych. Jeśli brakuje nam tego drugiego warto poszukać świetnego i polecanego dostawcy dań z dziczyzny.

Na co zwrócić uwagę wybierając dziczyznę?

Przy wyborze takiego mięsa jakim jest dziczyzna często pojawiają się obawy o chorobę zwaną włośnicą. Gwarancją wybornego smaku dziczyzny jest przede wszystkim zdrowa dziczyzna. Sklep, który oferuje mięso z dzika czy podroby z dziczyzny powinien posiadać w swojej ofercie jedynie zdrowe, przebadane mięso.

Aby mięso z dzika czy mięso z jelenia zostało dopuszczone do sprzedaży musi najpierw zostać przebadane przez lekarza weterynarii, który ocenia czy mięso zwierzęcia nadaje się do spożycia.

Kupując u sprawdzonego dostawcy mamy pewność, że nasze mięso jest najlepszej jakości bez antybiotyków, sztucznych konserwantów, a także jest w całości wolne od GMO. Jeśli już znajdziemy sklep bądź dostawcę godnego zaufania warto swoje zaopatrzenie kupować jedynie u niego. Nigdy nie kupujmy dziczyzny z nieznanego źródła.

Artykuł powstał we współpracy z https://lesniczowka.net/